Студијска посета УК & ЕМБЛ експерата Београду

Као наставак студијске посете српске делегације Лондону, у јануару ове године, Београд су 26. априла посетили УК и ЕМБЛ експерти и састали се са директорком Ц4ИР Србија, Јеленом Бојовић. Дан смо започели интерактивном радионицом, на којој смо окупили представнике Владе Републике Србије, релевантних домаћих института и факултета, и Британске амбасаде у Београду.

Јутарњу радионицу отворио је др Марк Бејл, независни консултант у области геномике и биоетике, који је представио учесницима биотехнолошки екосистем Велике Британије и најуспешније пројекте Genomics England, као што је 100,000 Genomes Project. Заменик генералног директора Европске лабораторије за молекуларну биологију (ЕМБЛ) Јуан Бирни потом је представио досадашње резултате рада њихових лабораторија и планове за даљи развој. Радионицу су заокружили Алисдер Тонг, оснивач SelvedgeVenture, који је представио успешан биотехнолошки екосистем из стартап и бизнис перспективе, и др Никола Новчић из Quell Therapeutics препорукама у области трансфера технологија из академије у бизнис.

У другом делу дана, важан састанак одржан је између представника ЕМБЛ, др Јуана Бирнија и шефице за међународне односе Пламене Маркове, и министарке науке, технолошког развоја и иновација др Јелене Беговић. Главна тема састанка било је потенцијално успостављање сарадње Србије са ЕМБЛ и представљању пројекта БИО4 кампуса од стране министарке Беговић. Састанку је присуствовала и амбасадорка УК у Београду, Шан Меклеод.

Студијску посету смо заокружили посетом Института за молекуларну генетику и генетички инжењеринг (ИМГГИ). Нашим гостима добродошлицу је пожелела директорка Института др Ивана Страхинић и њен заменик др Горан Јовановић, а потом су имали прилику да више чују о пројекту секвенцирања 1.000 балканских генома и раду биоинформатичке групе у оквиру Центра за секвенцирање генома и биоинформатику. Посета је завршена кратком шетњом и обиласком простора на ком је планирана изградња БИО4 кампуса.

Као резултат, са колегама из УК & ЕМБЛ започели смо одличну дискусију и успоставили сарадњу, која ће се наставити будућим колаборацијама.

Студијска посета УК и ЕМБЛ експерата реализована је у организацији НАЛЕД, уз подршку Британске амбасаде у Београду.

© Центар за четврту индустријску револуцију.