Србија учесник на Dubai Future Forumu

Директорка Владиног Центра за четврту индустријску револуцију Србије, Јелена Бојовић, током 27-29. новембра присуствовала је Dubai Future Forumu 2023, највећем годишњем скупу светских иноватора. Форум је другу годину заредом организовао Dubai Future Foundation у футуристички изграђеном Музеју будућности. Овогодишњи домаћин Форума био је Њ.Е. Омар Султан Ал Олама, министар за вештачку интелигенцију Уједињених Арапских Емирата.

И ове године, Форум је окупио преко 2.500 водећих светских визионара, експерата и лидера из разних области које су од важности за будућност. Поред директорке Центра Јелене Бојовић, делегацију Србије чиниле су др Бранка Ракић из Института за вештачку интелигенцију и Дејана Ранковић, специјална саветница председника Владе у области дигитализације здравства.  

Посебан састанак у оквиру овог догађаја окупио је директоре и представнике Центара за четврту индустријску револуцију – глобалне мреже Светског економског форума, која поред Србије и УАЕ окупља још 17 држава. Састанак је отворио директор Dubai Future Foundation, Њ.Е. Калфан Белхоул, а циљ састанка био је успостављање заједничке стратегија рада и препознавања Ц4ИР мреже у свету као хабова изврсности и ресурсних центара.

Србија и УАЕ, поред одличних дипломатских односа негују и заједничку мисију у адресирању најважнијих светских изазова и њиховом решавању кроз области будућности – попут вештачке интелигенције, одрживе енергије, биотехнологије и слично. Таква сарадња видљива је и на међународној конференцији „Будућност биотехнологије“, коју Влада Републике Србије и њен Центар организују две године заредом, у сарадњи са Светским економским форумом и УНДП – а на којој је делегација УАЕ један од најважнијих партнера. Тако је говорник на првој оваквој конференцији у Београду био управо Њ.Е. Калфан Белхоул у оквиру државног панела.

© Центар за четврту индустријску револуцију.