Србија на AI Governance самиту

AI Governance Summit чији је домаћин Центар за четврту индустријску револуцију (Ц4ИР) Светског економског форума, одржан је у Сан Франциску од 13. до 15. новембра. Самит је окупио лидере и стручњаке из преко 200 земаља, укључујући и Стефана Баџу, саветника председника Владе за ВИ, испред Владе Републике Србије.

Самит је послужио као кључна платформа унутар шире заједнице ВИ, са циљем да усмери одговорни развој и имплементацију генеративне вештачке интелигенције на глобалном нивоу. Фокусиран на унапређење постојећих оквира управљања вештачком интелигенцијом, Самит се тежи да омогући заједници вештачке интелигенције да се окупи и ојача постојеће структуре. Догађај представља простор за подстицање размене, неговање сарадње и партнерстава, као и унапређење колективне акције и агенде утицаја. Циљ је био створити окружење које промовише одговорну примену вештачке интелигенције уз осигурање да етички принципи буду у првом плану технолошких напредака.

Самиту је претходило формирање Савеза за управљање вештачком интелигенцијом (AIGA), чији је део и наша држава. Ова заједничка иницијатива фокусира се на три кључна домена: одрживе апликације и трансформацију, отпорност управљања и регулације, и безбедне системе и технологије. AIGA има за циљ да искористи колективно знање како би се нагласиле сложености управљања вештачком интелигенцијом истичући одрживост, отпорност и безбедност у апликацијама вештачке интелигенције.

Учешће разноврсних актера из различитих држава у овој иницијативи наглашава универзално признање потребе за заједничким напором у успостављању ширих оквира управљања. Ангажман земаља попут Србије у том контексту пример је растућег глобалног консензуса о императиву одговорног развоја вештачке интелигенције.

Окупљањем лидера, доносилаца одлука и стручњака, поставља се темељ за будућност у којој се иновације вештачке интелигенције усклађују са друштвеним вредностима и етичким разматрањима, осигуравајући одрживу и инклузивну технолошку средину.

Додатне информације о AIGA и Самиту можете пронаћи ОВДЕ.

© Центар за четврту индустријску револуцију.