Србија део пионирског европског пројекта у генетици

У априлу 2024. године, Европска комисија одобрила је грант од 20 милиона евра за пионирски пројект Европске уније под називом “Genome of Europe”, чији је део и Република Србија. Пројекат је суфинансиран кроз програм Дигитална Европа (енгл. Digital Europe) и окупиће 100.000 европских грађана ради успостављања јединствене базе генетичких података европске популације. Циљ пројекта је да подстакне револуционарне медицинске истраживачке резултате, даљи напредак персонализоване здравствене заштите и унапређење јавног здравља. Уз Србију, пројекат чини 28 држава Европе, од којих су 26 државе чланице Европске уније.

Почетак овог амбициозног пројекта планиран је за последњи квартал 2024. године. Институције из Србије које ће учествовати на пројекту су Владина Канцеларија за информационе технологије и електронску управу и Центар за четврту индустријску револуцију Србије као њен део, као и Институт за молекуларну генетику и генетски инжењеринг (ИМГГИ), уз подршку Министарства информисања и телекомуникација и Министарства науке, технолошког развоја и иновација Србије.

Пројекат “Genome of Europe” у складу је са европском иницијативом “1+ Million Genomes” и подржава њене циљеве тако што ће до 2028. године омогућити успостављање једиствене базе генетичких података европске популације на основу података целог генома 100.000 европских грађана – што га чини најсвеобухватнијим подухватом ЕУ до сада у овој области!

Важно је напоменути да је ово први пројекат у оквиру програма Дигиталне Европе чији су део Владина Канцеларија за ИТ и еУправу и Ц4ИР Србије, као и да је први корак омогућен 2023. године потписивањем Споразума између Европске Уније и Републике Србије о учешћу Србије у програму Дигитална Европа, од стране министра информисања и телекомуникација, др Михаила Јовановића. На основу овог Споразума, који ће трајати до 2027. године, сва правна и физичка лица са седиштем у Србији добила су могућност да аплицирају за пројекте ЕУ и буду у равноправном положају са субјектима из земаља пуноправних чланица ЕУ када је реч о додели бесповратних средстава из фондова ЕУ у области дигитализације.

Уколико желиш да сазнаш више о пројекту “Genome of Europe” и другим европским иницијативама, сазнај путем следећег линка: овде.  

© Центар за четврту индустријску револуцију.