Сазнај више о БИО4 кампусу у Србији (ВИДЕО)

Централну тачку инвестиција Владе Републике Србије у области биоекономског развоја представља јединствени мултидисциплинарни пројекат – БИО4 кампус. Назив БИО4 скраћено представља четири кључне области: биомедицину, биотехнологију, биоинформатику и биодиверзитет и као такав, овај кампус биће први биоекономски хаб у овом делу југостиочне Европе.

БИО4 кампус обухватаће образовне и научноистраживачке институције са дугогодишњом традицијом у Србији. Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић, изјавила је да се почетак градње пројекта очекује крајем године, као и да ће кампус бити значајан јер ће окупити и концентрисати на једном месту експерте, знање, идеје како би се што ефикасније одговорило на савремене изазове.

Као такав, кампус ће постати место окупљања и комуникација, где ће велике биофармацеутске и биотехнолошке компаније успоставити сарадњу са научницима, стручњацима, стартап компанијама и на тај начин развити производе који ће позитивно утицати на ширу популацију. Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је објаснила да је амбиција Владе да то буде један од најважнијих центара у Европи и додала да је будући БИО4 кампус важан за Србију као биотехнолошку истраживачку и развојну дестинацију.

Са развојем нових, модерних праваца развоја науке БИО4 кампус ће постати место где истраживачи обликују будућност друштва кроз иновативне идеје, открића и примену мултидисциплинарних технологија у здравству, пољопривреди и исхрани, заштити животне средине и индустрији, са циљем да креирају бољи живот за грађане и буду носилац привредног развоја Србије.

Више о БИО4 кампусу сазнај на следећем видеу Србија ствара: ОВДЕ.

© Центар за четврту индустријску револуцију.