Република Србија постала члан ЕМБЛ

Захваљујући активностима Центра, Србија се придружила ЕМБЛ-у (Европска лабораторија за молекуларну биологију), започевши трогодишњи процес на путу ка пуноправном чланству.

Презентацију Савету ЕМБЛА-а, након које је потврђен почетак процеса за чланство Србије у ЕМБЛ-у, одржали су Ивана Вукашиновић, помоћница министарке науке, технолошког развоја и иновација др Јелене Беговић и и Бранко Томић, ванредни истраживач-професор на Институту за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Универзитета у Београду.

“Србија има снажну посвећеност побољшању укупног квалитета живота наших грађана путем науке и технологије, и уверени смо да ће наше чланство донети користи како Србији, тако и ЕМБЛ-у”, изјавила је министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић поводом потенцијалног чланства Републике Србије у ЕМБЛ-у.

Директорка ЕМБЛ-а, професорка Едит Херд, изјавила је да ће статус чланства допринети подршци циљевима Србије да прошири своје истраживачко и иновационо окружење омогућавајући националним истраживачима пуну корист од ЕМБЛ-ових објеката, обуке и професионалних мрежа, као и приступ веома траженим докторским и постдокторским програмима ЕМБЛ-а.

Чланство Србије усклађено је са мисијом ЕМБЛ-а да интегрише и повеже научнике широм Европе, како би се осигурао развој и размена талената, сарадња и заједничко коришћење инфраструктура. Херд је додала како је ЕМБЛ био одушевљен посетом делегације из Србије Европском биоинформатичком институту у Великој Британији у јануару ове године, као и да су разговори већ идентификовали многе области за даљу сарадњу, која ће сада бити додатно ојачана придруженим чланством Србије.

Србија ће током трогодишњег процеса чланства присуствовати састанцима ЕМБЛ-овог Савета као посматрач. ЕМБЛ тренутно има 28 пуноправних чланица, једну придружену чланицу, као и два потенцијална члана.

Извор: ОВДЕ.

© Центар за четврту индустријску револуцију.