ОДИ радионица о здравственим и генетичким подацима

Центар је данас, у сарадњи са колегама из Института за отворене податке (ОДИ) и уз подршку компаније Roche у Србији, у Београду организовао радионицу о дељењу здравствених и генетичких података. Радионица је посвећена значају здравствених и генетичких података са циљем стварања екосистема за безбедно дељење и коришћење ових података.

Том приликом окупили смо кључне учеснике из Србије који се баве овом темом, укључујући представнике Владе Републике Србије – Дејану Ранковић, саветницу за дигитализацију здравства при Кабинету председнице Владе, Слађану Ђукић, помоћницу министра и Ђуру Радовића, шефа одељења за дигитализацију здравља при Министарству здравља, и друге. Радионици су такође присуствовали и представници Канцеларија за ИТ и еУправу, научних и здравствених институција, удружења пацијената, као и други – попут УНДП Србије, НАЛЕД, AmCham.  

На радионици је дискутовано о значају ових података, примерима добре праксе из Европе (попут Финске и Данске) и ван Европе (попут Сингапура) и шта је применљиво од тога за Србију, као и како је то најбоље имплементирати у наш екосистем. Циљ је био успоставити стратегију за секундарну употребу здравствених и генетичких података и заговарати ову иницијативу у будућности.

Радионицу је отворила Јелена Бојовић, директорка Ц4ИР Србије, а дискусије су започете од стране Марка Бојда, вишег сарадника за политике и Џоша Д’Адарија, главног консултанта у ОДИ. Догађај је подржан од стране компаније Roche у Србији, а целокупним догађајем координирала је пројектна менаџерка Центра, др Бранислава Гемовић.

Извештај са радионице можете погледати кликом ОВДЕ.

© Центар за четврту индустријску револуцију.