Прва Међународна конференција „Будућност биотехнологије“ у Србији

Биотехнологија је кључна за унапређење решења у областима као што су медицина, пољопривреда и прехрамбена индустрија.  Растуће инвестиције и технолошки напредак убрзале су њен развој и могућности примене и, као таква, биотехнологија ће дефинисати наш будући свет.

У том контексту, Влада Републике Србије, у партнерству са Светским економским форумом и уз подршку Програма Уједињених нација за развој у периоду од 20-21. октобра организује прву Међународну конференцију „Будућност биотехнологије“ у Палати Србија у Београду. Конференцију ће званично отворити премијерка Србије, Ана Брнабић и председник Светског економског форума, Борге Бренде.

Ово је први такав догађај који Влада Републике Србије организује у сарадњи са Светским економским форумом.

Истовремено, на Конференцији ће бити представљен нови Центар за четврту индустријску револуцију, основан од стране Владе Републике Србије и Светског економског форума у фебруару ове године, а који је део његове глобалне мреже 16. Центара.

Циљ Конференције је да на једном месту окупи три сектора друштва која имају највећи утицај на развој биотехнологије – јавни и приватни сектор и академску заједницу, ради подстицања сарадње и размене знања и искуства. Осим биотехнологије, теме које ће бити заступљене на Конференцији тичу се биоинформатике, биоинжењеринга, употребе података у развоју здравствене заштите и биотехнолошком развоју, подстицању јавних политика и научних достинућа и могућности њихове примене, посебно у области медицине и здравства.

Дводневни програм Конференције састављен је о неколико сесија – министарског панела, стручних тематских сесија, као и посета нашим најпознатијим институтима, Државном дата центру у Крагујевцу и домаћој привреди. Панелисти и говорници, осим из Србије, долазиће из читавог света, укључујући – Сингапур, Руанду, Норвешку, Уједињене Арапске Емирате, Сједињене Америчке Државе, Уједињено Краљевство и многих других држава, лидера у овој области и примера добре међународне праксе.

Више о програму и панелистима на званичном сајту Конференције: biotechff.gov.rs

Као таква, Конференција „Будућност биотехнологије“ тежи да постане место редовног годишњег окупљања нове биотехнолошке заједнице у Србији и њеном позиционирању као земље нових технологија, знања и иновација.

© Центар за четврту индустријску револуцију.