Потенцијал Србије у области биотехнологије (ВИДЕО)

Центар за четврту индустријску револуцију Србије је у сарадњи са Минситарством науке, технолошког развоја и иновација Владе Републике Србије, током трајања друге Међународне конференције „Будућност биотехнологије“ снимио серијал видео материјала у циљу приказивања потенцијала Србије и домаћих институција у области биотехнологије. Серијал чини десет институција и приказује њихова најзначајнија достигнућа и најиновативнија решења.

Биолошки факултет, Универзитет у Београду

Биолошки факултет Универзитета у Београду представио је свој рад на неонаталном скринингу за спиналну мишићну атрофију (СМА) код новорођенчади и достигнућа свог Центра за хуману молекуларну генетику.

Институт за информационе технологије (ИИТ) и Факултет инжењерских наука, Универзитет у Крагујевцу

Представници Института за информационе технологије и Факултета инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу говорили су о развијању софтвера заснованог на вештачкој интелигенцији који користе у здравству, као и на који начин и са којим циљем се користи чувена технологија organ-on-a-chip.

БиоСенсе Институт

БиоСенсе институт је у видеу представио Плант-О-Метар, иновативан оптички уређај који може прецизно да утврди здравље и стања биљака која нису видљива људском оку. Такође је представљен и нови Нано Центар, у коме се користе напредне технологије као што је скенирајући електронски микроскоп изузетних преформански са резолуцијом у нанометрима.

Институт за нуклеарне науке „Винча”

Представници Института за нуклеарне науке „Винча” говорили су о истраживачким пројектима и развијању иновативних медицинских уређаја који су усмерени на идентификацију раних срчаних мана, услед чега се омогућава откривање и превенција срчаног удара, једног од најчешћих узрока смрти у нашој земљи. Представљен је и рад Лабораторије за радиоисотопе, јединственог центра у Србији, регистрованог од стране Министарства здравља за производњу радиофармацеутика.

Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Универзитет у Београду

Испред Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерству (ИМГГИ), представници су говорили о свом пионирском раду у развијању иновативног пробиотика за домаће животње. У видеу је представљено и на који начин ИМГГИ решава најважније друштвене и еколошке проблеме кроз коришћење бактерија и хемије.

Институт за примену нуклеарне енергије (ИНЕП)

Представници Института за примену нуклеарне енергије (ИНЕП) говорили су о револуционарном раду Института у примени екстраћелијских везикула, као и о развоју и затвореној производњи имунодијагностичких тестова, који су нашли своју примену у областима хумане биомедицине, ветеринарске медицине и области безбедности хране.

Истраживачко-развојни институт за вештачку интелигенцију Србије (ИВИ)

Испред Истраживачко-развојног института за вештачку интелигенцију Србије (ИВИ) говорила је др Бранка Ракић, која је представила иновативан рад Института и посебно истакла Групу за АИ у здравству и животним наукама, чије су најзначајније области рада развијање АИ алата примењених у здравству и дијагностици, као и употреба вештачке интелигенције у откривању нових биомаркера и дизајнирању терапеутика.

Технолошко-металуршки факултет – Инситут за хемију, технологију и металургију – Хемијски факултет Универзитета у Београду

У овом видеу представљени су Технолошко-металуршки факултет; Инситут за хемију, технологију и металургију; и Хемијски факултет Универзиета у Београду. Представници Технолошко-металуршког факултета говорили су о раду на пројекту ExcellMater у области инжењеринга биоматеријала, као и употреби црне чоколаде за побољшање когнитивних функција код људи. Институт за хемију, технологију и металургију представио је рад својих спин оф-ова, чији је циљ побољшање квалитета живота људи, али и студије у области заштите животне средине употребом биотехнологије. Хемијски факултет развио је “здраво” пиво за наш имунисистем, а поред тога представио нам је свој рад у области дијагностике и имунотерапије алергијских болести.

Серијал је настао у оквиру нове иницијативе Ц4ИР Србије у области транфера технологија и са циљем промовисања потенцијала Републике Србије у области биотехнологије.

Цео серијал могуће је погледати на званичном Јутуб каналу Центра: ОВДЕ.

Loading

© Центар за четврту индустријску револуцију.