Посета Светског економског форума Ц4ИР Србије

Представници Светског економског форума (енгл. World Economic Forum) током 12-13. јула имали су прилику да посете Центар за четврту индустријску револуцију у Србији, где су током дводневне посете учествовали на бројним састанцима и активностима. Центар су том приликом обишли Брин Стантон, руководилац области биоекономије у Форуму, као и сарадници из њеног тима, Ребека Доналдсон и Кристофер Јејтс. Осим њих, у првој званичној посети Србији су и Ребека Кинг и Валерија Дамико, одговорне за рад Центра у Србији.

Директорка Центра Јелена Бојовић и в.д. директор Канцеларије за ИТ и еУправу Милан Латиновић имали су прилику да им пожеле добродошлицу и одрже први састанак у оквиру њихове дводневне посете. На састанку се говорило о могућностима сарадње и даљем развоју иницијатива и партнерства.

„Оснивање Центра за четврту индустријску револуција са Светским економским форумом представља потврду резултата Владе Републике Србије у пројектима дигитализације, развоју ИТ сектора и еУправе, иновацијама и улагању у образовање и знање Србије. Као Србија, али и Канцеларија смо поносни што је Центар почео са радом под нашим окриљем баш због размене знања из нових области, а самим тим и технолошког и научног унапређења“, изјавио је Милан Латиновић, в.д. директора Канцеларије за ИТ и еУправу.

Директорка Јелена Бојовић и тим Ц4ИР Србије представили су пројекте и резултате Центра, као и његове будуће планове. Она је додала да се захваљује колегама из Форума на посети и подршци који пружају Центру у Србији претходних годину и по дана, и изразила пуну спремност за даљу сарадњу са Форумом и њиховом Ц4ИР глобалном мрежом коју тренутно чини 18 центара, укључујући и наш.

Током другог дана посете, колеге из Светског економског форума присуствовали су састанку у Влади Републике Србије са АИ тимом Канцеларије за ИТ и еУправу који предводи Стефан Баџа о новој инцијативи Форума у области вештачке интелигенције – AI Govenrnance Alliance. Након тога, имали су прилку да се састану са директором тима за ИТ и предузетништво при Кабинету председника Владе Републике Србије Ненадом Пауновићем, који им је представио нови биоекономски хаб у нашој држави – БИО4 кампус.

Осим тога, одржане су бројне радионице представника Форума и Центра, укључујући и радионицу за припрему Међународне конференције „Будућност биотехнологије“ (енгл. Biotech Future Forum), коју Центар и Влада Републике Србије организују у сарадњи са Форумом 19-20. октобра ове године.

© Центар за четврту индустријску револуцију.