Панел Ц4ИР Србије у оквиру BelBI23

Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство (ИМГГИ) Универзитета у Београду по четврти пут заредом организовао је међународну конференцију Belgrade Bioinfromatics Conference (BelBi), у периоду од 19-23. јуна, чији је један од коорганизатора био и наш Центар.  

Пројектна менаџерка Центра, др Бранислава Гемовић, имала је неколико истакнутих улога у оквиру овогодишњег BelBi-ја, где је међу најзначајнијим био панел у организацији Центра, на тему ресурса Србије за складиштење и анализу генетичких података, чија је др Гемовић била модераторка. 

Учесници панела били су директорка Центра Јелена Бојовић, шеф групе за квалитет услуга и развој вештачке интелигенције Канцеларије за информационе технологије и е-Управу Богдан Стешевић, др Мирјана Новковић са Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство и Душан Лазић са Биолошког факултета Универзитета у Београду. Панел је употпунило онлајн укључење др Давида Руауа руководилаца стратешке алијансе за вештачку интелигенцију у развоју лекова у NVIDIA. 

Разговарало се о многобројним темама, а између осталог утврђен је и преглед тренутног стања ресурса за складиштење и анализу података у Србији, ресурсима којима управља Канцеларија за информационе технологије и е-Управу. Дискутовано је о употреби ових ресурса за генетске податке, које су услуге у питању и ко их може користити. Такође, представљени су примери националних платформи за генетске податке које користе NVIDIA суперкомпјутер за анализу. Учесници су говорили и о разликама између ГПУ и ЦПУ ресурса за анализу генетских других биомедицинских података и упутили све присутне о улози, употреби и вредности Регистра генетских и биомедицинских података које се баве истраживањем геномике и биоинформатике. 

Током другог дела панела др Гемовић је имала прилику да разговара са др Бранком Зукић са ИМГГИ и др Игор Петковић из компаније Roche, који су говорили о заједничком пројекту у овој области као примеру успешног упостављања јавно-приватног партнерства. 

Конференција BelBi за циљ има окупљање и подстицање контакта између истраживача, стручњака и студената из целог света који су заинтересовани да поделе своја знања, размене идеје и искуства у својим областима као и да дискутују о најновијим достигнућима из области биоинформатике и рачунарске биологије, као и о могућностима њихове примене у биологији и медицини. Више о BelBi конференцији могуће је пронаћи на линку ОВДЕ. 

© Центар за четврту индустријску револуцију.