Центар на догађају Светског економског форума у Сан Франциску

Од 28. до 30. маја, Светски економски форум био је домаћин догађаја „Global Technology Retreat“ у Сан Франциску, који је окупио преко 300 предузетника, иноватора и доносилаца одлуке који су током три дана дискутовали о најуспешнијим стратегијама и праксама за усвајање инклузивне и одговорне технологије и који су истраживали најиновативнија решења у решавању сложених глобалних изазова данашњице. Догађај је такође окупио експерте и представнике из глобалне мреже 4ИР центара Светског економског Форума, укључујући директорку Ц4ИР Србије, Јелену Бојовић и програмску менаџерку за податке и конвергенцију, Браниславу Гемовић.

У оквиру догађаја, тим Ц4ИР Србије присуствовао је на многобројним заједничким састанцима и тематским сесијама, где је представљен рад Центра, као и достигнућа Републике Србије на пољу технолошког напретка. У том контексту, Јелена Бојовић је говорила на сесији „Community Hub: Driving Impact Around the World“, где је представила пројекте и активности Центра и најважније биотехнолошке иницијативе у Србији, укључујући БИО4 кампус. Бојовић је нагласила важност изградње екосистема и подстицања иновација у медицини и здравству, истичући како вештачка интелигенција, подаци, инфраструктура и знање могу допринети значајним напретцима и створити одржив глобални развој.

Током окупљања „Firestarter C4IR Network Gathering“, Бојовић и Гемовић су се састале са представницима других центара за четврту индустријску револуцију Светског економског форума, у циљу размене најбољих пракси и стратегија за употребу иновативних технологија. Додатно се разговарало и о важности сарадње унутар саме мреже, како би се решили заједнички изазови и отвориле нове могућности.

На сесији „Unleashing Health Data“, којом је модерирала Гемовић, поведена је дискусија о ефикасном коришћењу здравствених података и њиховој кључној улози у унапређењу здравственог система, персонализоване медицине и бројних здравствених иницијатива.

Додатно, Бојовић је присуствовала састанку заједнице „AI Governance Alliance (AIGA)“, који је отворио могућност Ц4ИР Србије да усклади своје приоритете рада са водећим светским лидерима у области вештачке интелигенције и изнесе своје увиде о будућности развоју технологије. АИГА окупља преко 350 стејхолдера из више од 280 организација широм света, како би се разговарало о кључним темама у области вештачке интелигенције.

И ове године, ГТР Светског економског форума послужио је као изузетна платформа за умрежавање водећих светских стручњака у областима од кључне важности, укључујући област вештачке интелигенције, биотехнологије и биоекономије, отварајући могућност Центру за четврту индустријску револуцију Србије да прикаже своје и најважније националне иницијативе и пројекте и повеже се са светском заједницом. 

© Центар за четврту индустријску револуцију.