Одржан ЕМБЛ инфо дан у Србији

Под покровитељством Министарства науке, технолошког развоја и иновација Владе Републике Србије, у уторак, 5. марта у Научно-технолошком парку Београд одржан је ЕМБЛ инфо дан. Подршку у организацији пружили су Центар за четврту индустријску револуцију Србије и Центар за промоцију науке. Догађај је имао за циљ да представи академској и научној заједници у Србији могућности које са собом доноси чланство у Европској лабораторији за молекуларну биологију (ЕМБЛ).  

Наиме, Србија је у јуну 2023. године започела свој трогодишњи процес ка пуном чланству у ЕМБЛ, а овај догађај био је био прилика да се домаћа јавност упозна са различитим аспектима овогчланства.

Догађај су свечано отвориле помоћница министра Ивана Вукашиновић испред Минситарства науке, технолошког развоја и иновација Владе Републике Србије и директорка Центра за четврту индустријску револуције Србије, Јелена Бојовић. Уводну реч испред ЕМБЛ сектора за међународну сарадњу дала је Мариа Ананченкова.

“Српски научници ће имати прилике за сарадњу, размену знања и развој вештина кроз приступ широкој мрежи истраживача, студената и посетилаца ЕМБЛ-а. Штавише, учешће у ЕМБЛ програмима, као што су докторска и постдокторска обука, обогатиће научну експертизу српских истраживача, подстичући културу иновативности и изврсности у нашој научној заједници” – рекла је Ивана Вукашиновић.

“Главни фокус рада Центра за четврту индустријску револуцију је подстицање умрежавања и кооперације између научника и инстраживача у Србији и у те сврхе желимо да искористимо сарадњу са ЕМБЛ-ом, који је синоним за добру научну праксу, што на пољу легислативе, што на пољу инфраструктуре у науци. Такође, морам да поменем БИО4 кампус и чињеницу да ће чланство у ЕМБЛ-у да нам омогући да лакше у највећу научну инфраструктуру у нашој земљи инплементирамо одговарајућу организациону структуру и обрасце” – рекла је Јелена Бојовић.

Током осмочасовног програма, присутни су могли чути о бројним предностима чланства у ЕМБЛ, укључујући тренинге на свим нивоима образовања и научне сервисе које ЕМБЛ пружа својим члановима.

Посебан фокус стављен је на искуства ЕМБЛ у области трансфера технологија, којем је био посвећен и посебан панел, којим је модерирала директорка Института за примену нуклеарне енергије (ИНЕП), др Марија Гњатовић. Панелисте су чинили Јирген Бауер, заменик извршног директора ЕМБЛ-ЕМ, др Лидија Ђокић, шефица ТТ канцеларије при Институту за молекуларну генетику и генетичко инжењерство (ИМГГИ) и Смиљана Кривокућа, директорка БИО4 кампуса у Србији.

Окосницу дана чинила је сесија упознај говорника (енгл. Meet-the-speaker), што је била прилика за учеснике за директну комуникацију са ЕМБЛ предавачима о начинима аплицирања, програмима и сервисима које ЕМБЛ нуди.

© Центар за четврту индустријску револуцију.