Одржана регионална конференција Health Up

У уторак, 24. априла директорка Центра за четврту индустријску револуцију Србије, Јелена Бојовић, говорила је на највећој регионалној конференцији посвећеној здрављу и здравом начину живота, Health Up, на панелу под називом “Лечење за 21. век – телемедицина и употреба вештачке интелигенције”. Конференција је одржана током 23. и 24. априла у хотелу Мона Плаза на Златибору, са циљем да обезбеди квалитетну дискусију и дебату о еволуцији здравља.

Догађај је званично отворила директорка Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО), проф. др Сања Радојевић Шкодрић, а потом је уводно предавање одржао Фабио Скано, директор Канцеларије Светске здравствене организације (СЗО) за Србију. Током два дана, конференција је угостила преко 300 гостију и стручњака из области који су пружили одговоре на 6 актуелних тема, кроз које се говорило о напретку јавног здравља Србије, националном програму превенције болести, улагању у дијагностику и опрему, као и доступности лечења и едукацији становништва.

Панел “Лечење за 21. век – телемедицина и употреба вештачке интелигенције” био је фокусиран на тему вештачке интелигенције, која трансформише готово све индустрије. Директорка Центра, Јелена Бојовић, је уз колеге Вукашина Радуловића, оснивача компанија Инфолаб и Хелиант, Марка Топаловића, генералног директора и оснивача ArtiQ, Исидору Шмигић, менаџерку за регулаторну реформ области здравства у НАЛЕД, и Марка Трикића испред Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО), одговарала на питања као што су шта доноси вештачка интелигенција на пољу медицине, како телемедицина мења здравство, као и какав је утицај развоју генетике на персонализоване третмане лечења пацијената.

Бојовић: Направили смо стратегију како и на који начин прикупљамо податке и како их користимо

Директорка Центра истакла је да је Центар за четврту индустријску револуцију део Владине службе који се бави ИТ инфраструктуром и дигитализацијом, а посебно је говорила о најважнијем пројекту Центра – Регистру генетичких и биомедицинских података. Како је истакла, оно што јесте потенцијал, односно могућност и будућност, јесте да управо направимо једно централизовано складиште тих генетичких података, тако да ће сваки пацијент имати приступ својим подацима.

– Његов лекар ће имати приступ тим генетичким подацима и генетичким анализама које су проистекле из тих генетичких података у том централизованом регистру. Регистар се зове Регистар генетичких и биомедицинских података и очекује се да он буде постављан 1. јануара 2025. године. Ми смо тренутно у комуникацији са Републичком стручном комисијом за генетику управо на тему потпуне функционалне спецификације овог регистра са лекарима како би на адекватан начин они имали приступ овим подацима – рекла је Бојовић и додала:

Оно што јесте потенцијал, јесте пуно генетичких података се тренутно генерише из истраживања. Дакле, пуно наших грађана, недовољно ја бих рекла, али доста њих ипак, учествује у различитим научним истраживањима које обухватају, односно укључују и генетичке анализе из крви или из пљувачке пацијента. И ти подаци су такође велики извор знања, пре свега за саме те пацијенте, те људе који учествују тим истраживањима, да у будућности се ти пацијенти могу третирати на различити начин. Значи, њихови лекари имају увид и у те податке, и доносе ове одлуке о којима сам малопре причала. Дакле, регистар би био централизован, генетички подаци би се налазили на једном месту, у државном дата центру, на безбедан начин. Приступ подацима би имали, пре свега, сами пацијенти.

Међународне конференција “АИ за одржив живот” у октобру

Бојовић је најавила и одржавање Међународне конференција “АИ за одржив живот”, која ће се одржати 24. и 25. октобра и где ће бити речи о свему што се тиче употребе вештачке интелигенције у медицини.

– Влада Републике Србије трећу годину за редом организује конференцију која се зове “Biotech Future Forum”. Ове године је фокус и цела конференција се зове “AI 4 Life: Biotech Future Forum ” или “Вештачка интелигенција за одрживи живот: Будућност биотехнологије”. Циљ међународне конференције која ће се одржати у октобру је да боље разумемо улогу АИ у здравству, јер се често бојимо онога што не разумемо и ова конференција је прилика да покажемо који се алати користе у здравству и који су бенефити, али и ризици, истиче Бојовић.

Health Up је догађај који окупља истраживаче, лекаре, научнике, лидере и све оне који су страствени о темама здравља и здравства у целини. Конференција има за циљ да подстакне разговоре о побољшању здравственог система, едукацији здравствених радника и унапређењу процедура, иновативних лекова и здравствених капацитета у земљи и региону. Више о конференцији Health Up можете погледати на следећем линку ОВДЕ.

Извор: Блиц

© Центар за четврту индустријску револуцију.