Иновациони форум Србија – Италија

Директорка Центра за четврту индустријску револуцију Србије Јелена Бојовић, говорила је на Иновационом форуму Србија – Италија, одржаном у Народној банци Србије. Форум су организовали Министарство науке, технолошког развоја и иновација, Министарство информисања и телекомуникација и Амбасада Италије у Београду, а у сарадњи са Привредном комором Србије и Регионом Ломбардија.

На панелу Националних иновационих екосистема: политике, прилике, партнерства, поред директорке Центра, излагали су Андреа Синеси, председник Polihub на Политехничком универзитету у Милану; Владимир Црнојевић, директор BioSense Instituta из Новог Сада; Ненад Пауновић, БИО4 kампус, и остали.

Циљ Форума је успостављање платформе за пословну сарадњу и академску заједницу у Србији и Италији, те јачање сарадње између ове две земље у области иновација, путем повезивања компанија, инкубатора, акцелератора и стартапова. Форум обухвата теме агротехнологије, зелене и енергетске транзиције, вештачке интелигенције и одрживе мобилности, са бројним панелима посвећеним представљању могућности билатералне сарадње у сектору технолошких иновација између Италије и Србије, могућностима које пружају иновациони екосистеми обе земље, улагањима ризичног капитала (venture capital) и могућностима инкубације за стартапе.  

На Форуму су, између осталих, говорили министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић, амбасадор Италије у Србији Њ.Е. Лука Гори, као и Атилио Фонтана, премијер италијанске регије Ломбардија. Овом приликом, потписана су три меморандума о разумевању, и то између AREA Научног парка у Трсту и НТП-ова из Београда, Ниша, Новог Сада и Чачка, Меморандум о разумевању између Arexpo Milan и НТП Нови Сад, као и Меморандум о разумевању између Универзитета у Београду, Универзитета у Нишу и Универзитета у Новом Саду са италијанским Универзитетом Insurbia.

© Центар за четврту индустријску револуцију.