Започели радни састанци са удружењима пацијената Србије

У последњој недељи јуна, Центар за четврту индустријску револуцију започео је серију радних састанака са удружењима пацијената Србије. Један од основних циљева Центра јесте да пружи подршку биомедицинском и биотехнолошком сектору у Србији, са крајњим циљем да се побољша ситуација у здравству. У том процесу, важно нам је да будемо у контакту са крајњим корисницима – пацијентима, и сазнамо шта су изазови са којима се различите групе пацијената сусрећу, као и предлози како би активности Центра могле да помогну решавање неких од тих проблема.

Први са којима смо се сусрели били су представници Националне организације за ретке болести Србије (НОРБС), савез удружења који се бави питањима особа са ретким болестима и члановима њихових породица. Потом су нас посетили: Удружење жена оболелих и лечених од рака дојке „Будимо заједно“, Удружење грађана за борбу против рака плућа „Пуним плућима“, као и Форум пацијената Србије.

Дискутовали смо о изазовима са којима се различите групе пацијената суочавају, тренутним процедурама за постављање дијагнозе и терапије, стању дигитализације у здравству, постојању јавних регистара, важности генетичког секвенцирања у дијагностици и персонализованој терапији пацијената и слично.

У наредном периоду, Центар ће се састати и са бројним другим удружењима пацијената са истим циљем – да заједничком дискусијом дођемо до идеја како би измене регулативе, примена нових технологија и рад Центра могли да помогну пацијентима у Србији у будућности.

© Центар за четврту индустријску револуцију.