Директорка Центра на Healthpharm 2024

Од 9. до 10. априла одржан је HealthPharm 2024 SEE Forum & Fair у Привредној комори Србије, док је трећи дан Форума обележен на Правном факултету Универзитета у Београду. На овом догађају, првог дана, учествовала је као говорник директорка Центра за четврту индустријску револуцију Србије Јелена Бојовић.

Бојовић је у свом уводном говору истакла потенцијал који вештачка интелигенција поседује у здравственим и фармацеутским секторима у региону, као и на који начин Центар у Србији може искористити такав потенцијал. Након тога, Бојовић је учествовала на панелу под називом: Е-здравство и Е-фармација на Западном Балкану: како користити вештачку интелигенцију за опште добро?

Панелом је модерирао Срђан Јовановић испред HTEC Групе и HUMEDS-а, а дискусија је пружила динамичну платформу за размену идеја о коришћењу технологије у корист друштва, отварајући пут ефикаснијем, приступачнијем и одрживијем здравственом екосистему у региону. На панелу су такође учествовали Јелена Ђеришило из ИБМ-а, Милан Госпић из Microsoft Србије, Бојан Кисић из NITES Групе, Вукашин Радуловић, испред НАЛЕД-а, и Богдан Гецић, оснивач и партнер Gecić Law.

Овај тродневни догађај окупио је заинтересоване стране у области медицине и фармације на простору Западног Балкана, са фокусом на пословна и правна питања. Организатор догађаја је Harmonius, независна организација, удружење научника и истраживача у области правних студија.

Један од примера употребе вештачке интелигенције је пројекат који је реализован у сарадњи Ц4ИР Србије, Хелианта и Института за вештачку интелигенцију у Србији. Направљени су модели за откривање ретких болести, који имају потенцијал за даљи развој. У центру овог пројекта налази се Клинички центар Србије, а развој је рађен на примеру Фабријеве болести. Идеја је да се уз помоћ вештачке интелигенције идентификују пацијенти који имају већу вероватноћу да оболе од ове болести.

Извор: Heliant.

© Центар за четврту индустријску револуцију.