Делегација Србије на AMNC23 у Кини

Делегација Србије је од 27-29. јуна учествовала на Годишњем сусрету нових шампиона (енгл. Annual Meeting of the New Champions) у Тјенђину у Кини, чији је део била и др Бранислава Гемовић из Ц4ИР Србије. Делегацију је предводила министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић, а део делегације били су и Ненад Пауновић директор тима за ИТ и предузетништво при Кабинету председнице Владе Републике Србије и проф. Владимир Црнојевић директор БиоСенс Института, уз пратњу наше амбасадорке у Кини Маје Стефановић. Четрнаести по реду Годишњи сусрет нових шампиона у организацији Светског економског форума ове године угостио је преко 1500 учесника из 90 земаља.

Наша делегација имала је бројне истакнуте активности и састанке са светским лидерима, а пројектна менаџерка Центра др Гемовић већ током првог дана учествовала је на састанку Ц4ИР мреже који је водио Себастиан Буцкуп, шеф Форумове мреже центара за четврту индустријску револуцију.

Током другог дана, на панелу „Решење је у биологији” Министарка Беговић говорила је о напорима Владе РС на успостављању новог биоеколошког ексосистема у нашој држави, чији су део Ц4ИР Србија и БИО4 кампус. Напоменула је да ће биотехнологија имати све већи утицај на наше животе, као и да је наша влада донела одлуку да развија биоекономију и да направи биохаб у Европи. “Циљ нам је да направимо нови иновациони екосистем у Србији. Заједно са Светским економским форумом отворили смо Центар за четврту индустријску револуцију, трећи у Европи, осамнаести у свету. Фокусирани смо на биотехнологију и вештачку интелигенцију”, рекла је др Беговић и додала да се највећи изазови налазе у области пољопривреде и производње хране, медицине, енергетике и заштите животне средине.

Поред министарке, на овом панелу говорио је и Алисдер Тонг, оснивач Селвиџ Вентур (енгл. Selvedge Venture) из Уједињеног Краљевства, а уводник панела био је Ненад Пауновић, директор Тима за ИТ и предузетништво при Кабинету председнице Владе Републике Србије. Учесници су били веома заинтересовани да сазнају више о иновационим активностима Србије, након чега је уследила конструктивна дискусија са пристуним заинтересованим актерима из различитих делова света.

Током последњег дана, наша делегација састала се и са извршним директором Светског економског форума за Европу, Евроазију и Средњи исток, Миреком Душеком, који ће свечано отворити овогодишњу конференцију „Будућност биотехнологије“ у Београду, у организацији Ц4ИР Србије. На састаку се разговарало о даљем јачању сарадње и успешно одржаном Сусрету нових шампиона у Кини.

Поред свих активности у оквиру Годишњег сусрета нових шампиона, наша делегација је овом приликом посетила и БГИ Групу, водећу кинеску компанију у области биотехнологије и биомедицин, у кинеском граду Тјенђину.

Извор: ОВДЕ.

© Центар за четврту индустријску револуцију.