Биолошки факултет Универзитета у Београду постаје нови корисник Националне платформе за развој вештачке интелигенције

Данас је у просторијама Канцеларије за ИТ и еУправу потписан нови споразум о коришћењу Националне платформе за развој вештачке интелигенције. Споразум су потписали директор Канцеларије за ИТ и еУправу, др Михаило Јовановић и декан Биолошког факултета Универзитета у Београду, др Љубиша Станисављевић. Потписивању споразума присуствовала је и директорка Центра за четврту индустријску револуцију у Србији, Јелена Бојовић.

Стратегијом развоја вештачке интелигенције у Републици Србији дефинисано је успостављање Националне платформе, а Биолошки факултет Универзитета у Београду постаје двадесет прва институција у Србији која постаје њен корисник. Захваљујући Националној платформи омогућено је ширење технологије вештачке интелигенције у Републици Србији, као и пружање подршке научно – истраживачком раду у овој области, унапређењу услуга и осигурању њене примене у индустрији.

Захваљујући активности Центра за четврту индустријску револуцију и Биолошког факултета истраживачима ће бити омогућено да врше сложене биолошке анализе и користе вештачку интелигенцију у развоју биоинформатике и молекуларне биологије.

Националну платформу за развој вештачке интелигенције поред факултета, научно-технолошких паркова, института и фондова, користе и стартапови преко научно-технолошких паркова и Фонда за иновациону делатност.

© Центар за четврту индустријску револуцију.