skip to Main Content
Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu postaje novi korisnik Nacionalne platforme za razvoj veštačke inteligencije

Danas je u prostorijama Kancelarije za IT i eUpravu potpisan novi sporazum o korišćenju Nacionalne platforme za razvoj veštačke inteligencije. Sporazum su potpisali direktor Kancelarije za IT i eUpravu, dr Mihailo Jovanović i dekan Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dr Ljubiša Stanisavljević. Potpisivanju sporazuma prisustvovala je i direktorka Centra za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji, Jelena Bojović.

Strategijom razvoja veštačke inteligencije u Republici Srbiji definisano je uspostavljanje Nacionalne platforme, a Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu postaje dvadeset prva institucija u Srbiji koja postaje njen korisnik. Zahvaljujući Nacionalnoj platformi omogućeno je širenje tehnologije veštačke inteligencije u Republici Srbiji, kao i pružanje podrške naučno – istraživačkom radu u ovoj oblasti, unapređenju usluga i osiguranju njene primene u industriji.

Zahvaljujući aktivnosti Centra za četvrtu industrijsku revoluciju i Biološkog fakulteta istraživačima će biti omogućeno da vrše složene biološke analize i koriste veštačku inteligenciju u razvoju bioinformatike i molekularne biologije.

Nacionalnu platformu za razvoj veštačke inteligencije pored fakulteta, naučno-tehnoloških parkova, instituta i fondova, koriste i startapovi preko naučno-tehnoloških parkova i Fonda za inovacionu delatnost.

Srodne vesti
StarTech 2023: Treća Sreća Za Inovacije U Srbiji

StarTech 2023: Treća sreća za inovacije u Srbiji

Direktorka Centra, Jelena Bojović, danas je prisustvovala lansiranju trećeg StarTech-a u Srbiji - programa podrške digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća, koji sprovodi NALED uz finansijsku podršku kompanije Philip Morris.…

Više
Back To Top