БелБи панел о вештинама за будућност у биоинформатици

Пета међународна конференција “Belgrade BioInformatics Conference 2024 – BelBi 2024” одржана је од 17. до 20. јуна у хотелу Метропол Палата у Београду, у организацији Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство (ИМГГИ). Као и претходне године, Ц4ИР Србија је као партнер на догађају организовала панел дискусију, овог пута под називом “Изградња вештина за будућност: Мастер 4.0 у биоинформатици.”

Панел Ц4ИР Србије, којим је модерирао наш пројектни аналитичар Центра Немања Богавац, истраживао је главне потребе научног и приватног сектора у Србији. Истакнута је важност развијања вештина будућности путем напредних образовних програма у биоинформатици, усвајања међународних стандарда и евалуације њихове примене у српском образовном контексту.

Сесију је отворила Јелена Ружичић, менаџерка за дигиталне иновације у УНДП у Србији, дајући преглед тренутног глобалног и локалног стручног знања у области биоинформатике, отварајући пут за дискусију панелистима. Панел је окупио три говорника, од којих је сваки понудио јединствене перспективе о образовању у биоинформатици како из научног, тако и приватног сектора.

Проф. Јанко Самарџић, специјални саветник министра просвете и професор на Медицинском факултету Универзитета у Београду, пружио је анализу биоинформатичког пејзажа у Србији. Дискутовао је о потреби за свеобухватним образовним програмима како би се будући професионалци опремили потребним вештинама и изложио визију Владе и подршку за унапређење образовања у биоинформатици кроз иницијативе попут програма Мастер 4.0.

Др. Невена Вељковић, оснивачица и извршна директорка компаније Гениал (Genial), понудила је перспективу из приватног сектора, истичући тренутни ниво стручности у српским компанијама и потребу за већим бројем стручњака у биоинформатици. Заговарала је јачу сарадњу између академске заједнице и индустрије, како би се задовољила потреба тржишта али и подстакле иновације. Упоредо, Проф. Наташа Пржуљ, професор у Каталонском институту за истраживања и напредне студије, пружила је компаративну анализу биоинформатичког стања у Европи, са посебним освртом на Шпанију и Енглеску.

Панел је закључен информацијама о текућем Јавном позиву у оквиру програма Мастер 4.0, за избор студијских програма мастер академских студија из области биоинформатике. Проф. Самарџић представио је динамику овог програма, расподелу буџета, број предвиђених награда и планиране наредне кораке, чиме је додатно истакао посвећеност Владе Србије развоју образовне инфраструктуре у области биоинформатике.

БелБи конференција је годишњи и изузетно важан догађај у области биоинформатике у Србији, који окупља истраживаче и водеће стручњаке из Европе и широм света. Фокус овогодишње, пете конференције био је на примени биоинформатичких система, метода машинског учења и вештачке интелигенције у молекуларној биологији, биомедицини, биотехнологији, биоинжењерингу и фармакологији. Више информација о конференцији можете пронаћи ОВДЕ.

© Центар за четврту индустријску револуцију.