Још месец дана до затварања конкурса StarTech2023

Сви заинтересовани иноватори имају још месец дана да конкуришу за StarTech програм и освоје грант до 100.000 евра, и још неколико дана, до 7. априла, да се пријаве за програм подршке у изради апликације. StarTech програм је пројекат компаније Филип Морис, вредан пет милиона долара, који спроводи НАЛЕД, уз подршку Владе Србије.

На инфо дану StarTech програма, посвећеном сарадњи науке и привреде, министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић рекла је да се нада да ће број иновација који долазе из научне заједнице и института бити већи него у претходна два циклуса. Она је додала да је охрабрујуће што је StarTech програм највећу подршку дао тимовима који се баве вештачком интелигенцијом, биотехнологијом, пољопривредом и екологијом што су, како је оценила, теме које су данас најбитније.

– У Србији тренутно послује око 500 стартап компанија, али се надамо да ће њихов број бити још већи. За цео екосистем зато је веома значајан StarTech програм који показује колико је битно да сви заједно сарађујемо – држава, привреда и невладин сектор. Захваљујем се компанији Филип Морис и НАЛЕД-у на овако добром пројекту и позивам и друге компаније у Србији да подрже иноваторе јер је то веома важно за развој науке и иновација код нас. Приоритет Владе биће комерцијализација и интернационализација наших домаћих решења, како бисмо ухватили корак са светским трендовима – објаснила је Беговић.

Иван Милетић, директор корпоративних послова Филип Морис Србија, рекао је да је ова интернационална компанија пре неколико година направила врло храбар заокрет ка новим производима и потпуно новим технологијама.

– Решили смо да се базирамо на иновацијама, али онда смо почели да се суочавамо са проблемима за које нисмо знали да постоје. Пре две године највећи бизнис проблем компаније ПМИ  био је несташица микрочипова на светском тржишту. Иноватори из ауто-индустрије решили су овај изазов јер су се сетили да свака веш машина има чип, те су купили 30.000 веш машина и тако решили несташицу на тржишту. Овај иновативни начин размишљања, ми видимо и негујемо код тимова из StarTech – рекао је Милетић.

Влада Србије формирала је прошле године Центар за четврту индустријску револуцију са идејом да се осим новчане подршке иновацијама, пружи и регулаторна, развојем јавних политика како би имплементација иновација била много лакша у свакодневном животу, рекла је директорка центра Јелена Бојовић.

– Видимо да се дуги низ година улаже у иновације и то је пут којим треба и даље да идемо. Број патената је повећан 3,6% у односу на прошлу годину. Оно што је следећи корак је повезивање иновативног и комерцијалног и проналажење начина да те иновације стигну до свих нас – закључила је Бојовић.

Информације о програму, условима и документацији за учешће, апликанти могу да нађу на интернет сајту www.startech.org.rs, као и путем контакт центра на адреси info@startech.org.rs и броју 0800 000020.

Izvor: NALED.

© Центар за четврту индустријску револуцију.