[vc_row full_width=”stretch_row” content_placement=”middle” remove_bottom_col_margin=”true” css=”.vc_custom_1652787434020{background-image: url(http://c4ir.rs/wp-content/uploads/2022/04/shutterstock_1118032850-scaled.jpg?id=85) !important;background-position: center !important;background-repeat: no-repeat !important;background-size: cover !important;}” el_id=”slika2″ min_height=”486px”][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row” content_placement=”middle” remove_bottom_col_margin=”true” css=”.vc_custom_1655476196552{margin-right: 135px !important;margin-left: 135px !important;padding-top: 40px !important;background-position: center !important;background-repeat: no-repeat !important;background-size: cover !important;}”][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner]

О Центру за четврту индустријску револуцију у Србији

[vc_column_text font_size=”15px” color=”#0F1E43″ font_weight=”500″ text_align=”center” line_height=”20px”]

Четврта индустријска револуција означава глобалну трансформацију привредних и друштвених односа под утицајем нових технологија које спајају физички, дигитални и биолошки свет. Она отвара могућности за значајно унапређење квалитета живота, убрзани економски развој и решавање највећих глобалних изазова. Међутим, њен експоненцијални темпо поставља и значајне изазове пред постојеће институције, од којих се очекује да заштите друштво од ризика и неравнотежа.

Светски економски форум основао је 2017. године први Центар за четврту индустријску револуцију (Ц4ИР) у Сан Франциску, са циљем да подржи паметну примену нових технологија широм света. До данас се глобалној мрежи сличних центара придружило 16 држава широм света, укључујући и Републику Србију.

Центар за четврту индустријску револуцију у Србији (Ц4ИР Србија) основан је у фебруару 2022. године у Женеви од стране Владе Републике Србије и Светског економског форума. Ово је први такав центар у региону, тек трећи у Европи (после Осла и Москве).

Ц4ИР Србија почео је са радом у марту 2022. године, под окриљем Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе Републике Србија, а усмерен је на два приоритета: биотехнологију и примену вештачке интелигенције у здравству. Центар је покренут је са идејом да помогне да се научна знања брже искористе у привреди и да се Србија позиционира у свету као извозник интелигентних услуга и иновација.

Центар ће окупљати научнике и истраживаче, представнике државе, индустрије и цивилног друштва ради стварања услова за развој, тестирање и усавршавање нових технологија за добробит друштва. Осим окупљања поменутих актера и подстицања дијалога између њих, Центар ће предлагати прописе који ће олакшати примену нових технологија, уз заштиту права и интереса грађана, радити на развоју инфраструктурних предуслова, и на друге начине подржавати биотехнолошки и биоинформатички екосистем у Србији.

[/vc_column_text]
[/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row” content_placement=”middle” remove_bottom_col_margin=”true” css=”.vc_custom_1655476206766{margin-right: 135px !important;margin-left: 135px !important;padding-bottom: 40px !important;background-position: center !important;background-repeat: no-repeat !important;background-size: cover !important;}”][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner]

Део глобалне Ц4ИР мреже Светског економског форума

[vc_column_text font_size=”15px” color=”#0F1E43″ font_weight=”500″ text_align=”center” line_height=”20px”]

Светски економски форум је међународна организација за јавно-приватну сарадњу. Форум сарађује са најважнијим политичким, пословним и другим лидерима друштва како би обликовао глобалне, регионалне и индустријске токове.

У 2017. години, Форум је покренуо Центар за четврту индустријску револуцију (Ц4ИР) у Сан Франциску, како би државни лидери, као и лидери у бизнису и цивилном друштву боље разумели и ефикасно утицали на развој технолошких промена данашњице. До данас је успостављено 16 центара широм света који чине Ц4ИР глобалну мрежу.

Глобална Ц4ИР мрежа Светског економског форума је платформа за сарадњу са више заинтересованих страна, која окупља јавни и приватни сектор како би максимално искористила технолошке предности друштва, истовремено минимизирајући ризике повезане са 4ИР технологијама. Центри су (ко)домаћини и (ко)финансирани од стране националних јавних и/или приватних субјеката, док је првоосновани центар у Сан Франциску ентитет Форума и служи као катализатор, кустос и координатор целокупне мреже.

Целокупној мрежи Форум пружа оперативну подршку и користи своје контакте, иницијативе, утицај, дигиталну инфраструктуру и статус од поверења као међународне организације за унапређење мисије и програма Мреже.

Сазнај више о Форуму и његовој глобалној мрежи Ц4ИР на: initiatives.weforum.org

[/vc_column_text]
[/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=d0DMFadnioo” el_width=”60″ align=”center”][/vc_column][/vc_row]