[vc_row full_width=”stretch_row” content_placement=”middle” remove_bottom_col_margin=”true” css=”.vc_custom_1652787434020{background-image: url(http://c4ir.rs/wp-content/uploads/2022/04/shutterstock_1118032850-scaled.jpg?id=85) !important;background-position: center !important;background-repeat: no-repeat !important;background-size: cover !important;}” el_id=”slika2″ min_height=”486px”][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row” content_placement=”middle” remove_bottom_col_margin=”true” css=”.vc_custom_1655476196552{margin-right: 135px !important;margin-left: 135px !important;padding-top: 40px !important;background-position: center !important;background-repeat: no-repeat !important;background-size: cover !important;}”][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner]

O Centru za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji

[vc_column_text font_size=”15px” color=”#0F1E43″ font_weight=”500″ text_align=”center” line_height=”20px”]

Četvrta industrijska revolucija označava globalnu transformaciju privrednih i društvenih odnosa pod uticajem novih tehnologija koje spajaju fizički, digitalni i biološki svet. Ona otvara mogućnosti za značajno unapređenje kvaliteta života, ubrzani ekonomski razvoj i rešavanje najvećih globalnih izazovaMeđutim, njen eksponencijalni tempo postavlja i značajne izazove pred postojeće institucije, od kojih se očekuje da zaštite društvo od rizika i neravnoteža.

Svetski ekonomski forum osnovao je 2017. godine prvi Centar za četvrtu industrijsku revoluciju u San Francisku (SAD), sa ciljem da podrži pametnu primenu novih tehnologija širom sveta. Do danas se globalnoj mreži sličnih centara pridružilo 16 država širom sveta, uključujući i Republiku Srbiju.

Centar za četvrtu industrijsku revoluciju u Srbiji (C4IR Srbija) osnovan je u februaru 2022. godine u Ženevi od strane Vlade Republike Srbije i Svetskog ekonomskog foruma. Ovo je prvi takav centar u regionu, tek treći u Evropi (posle Osla i Moskve).

C4IR Srbija počeo je sa radom u martu 2022. godine, pod okriljem Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije, a usmeren je na dva prioriteta: biotehnologiju i primenu veštačke inteligencije u zdravstvu. Pokrenut je sa idejom da pomogne da se naučna znanja brže iskoriste u privredi i da se Srbija pozicionira u svetu kao izvoznik inteligentnih usluga i inovacija.

Centar će okupljati naučnike i istraživače, predstavnike države, industrije i civilnog društva radi stvaranja uslova za razvoj, testiranje i usavršavanje novih tehnologija za dobrobit društva. Osim okupljanja pomenutih aktera i podsticanja dijaloga između njih, Centar će predlagati propise koji će olakšati primenu novih tehnologija, uz zaštitu prava i interesa građanaraditi na razvoju infrastrukturnih preduslova, i na druge načine podržavati biotehnološki i bioinformatički ekosistem u Srbiji.

[/vc_column_text]
[/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row” content_placement=”middle” remove_bottom_col_margin=”true” css=”.vc_custom_1655476206766{margin-right: 135px !important;margin-left: 135px !important;padding-bottom: 40px !important;background-position: center !important;background-repeat: no-repeat !important;background-size: cover !important;}”][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner]

Deo globalne C4IR mreže Svetskog ekonomskog foruma

[vc_column_text font_size=”15px” color=”#0F1E43″ font_weight=”500″ text_align=”center” line_height=”20px”]

Svetski ekonomski forum je međunarodna organizacija za javno-privatnu saradnju. Forum sarađuje sa najvažnijim političkim, poslovnim i drugim liderima društva kako bi oblikovao globalne, regionalne i industrijske tokove.

U 2017. godini, Forum je pokrenuo Centar za četvrtu industrijsku revoluciju (C4IR) u San Francisku, kako bi državni lideri, kao i lideri u biznisu i civilnom društvu bolje razumeli i efikasno uticali na razvoj tehnoloških promena današnjice. Do danas je uspostavljeno 16 centara širom sveta koji čine C4IR globalnu mrežu.

Globalna C4IR mreža Svetskog ekonomskog foruma je platforma za saradnju sa više zainteresovanih strana, koja okuplja javni i privatni sektor kako bi maksimalno iskoristila tehnološke prednosti društva, istovremeno minimizirajući rizike povezane sa 4IR tehnologijama. Centri su (ko)domaćini i (ko)finansirani od strane nacionalnih javnih i/ili privatnih subjekata, dok je prvoosnovani centar u San Francisku entitet Foruma i služi kao katalizator, kustos i koordinator celokupne mreže.

Celokupnoj mreži Forum pruža operativnu podršku i koristi svoje kontakte, inicijative, uticaj, digitalnu infrastrukturu i status od poverenja kao međunarodne organizacije za unapređenje misije i programa Mreže.

Saznaj više o Forumu i njegovoj globalnoj mreži C4IR na: initiatives.weforum.org

[/vc_column_text]
[/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=d0DMFadnioo” el_width=”60″ align=”center”][/vc_column][/vc_row]